Nationer som deltar i OS i Peking 2022

Olympiska Spelen är öppet för alla nationer i hela världen, och det är ett tillfälle att se vilka som verkligen är bäst i flera olika grenar. Det delas som bekant upp i vinter-OS respektive sommar-OS, för att lättare kunna få med de grenar och sporter som ska med. Här går vi igenom några av de olympiska nationer som vanligtvis är med under tävlingarna. Det är många OS länder som kommer delta i de olympiska spelen, och alla väntar de först ett internationellt kval för att få fram en uttagning nationer som kommer med.

Amerikanska nationer

Det första som dyker upp i huvudet när man hör de amerikanska nationerna är troligen USA, då det är de som utmärkt sig mest genom åren. De har genom alla år deltagit i de olympiska spelen, bortsett från sommarspelen i Moskva år 1980. USA bojkottade då spelen, men utöver detta har det varit ett ständigt inslag i varje spel.

Ända sedan deras allra första år har de tagit minst ett guld, med start det första året. År 1896 tog nämligen Tom Burke guld i både 100 meter och 400 meter, vilket inledde en historia av en hel del segrar. Men, det är inte bara USA som gjort ett bra jobb i tävlingarna genom åren. Det finns även en hel del andra nationer som ska vara med – allt från Kanada i norr till Haiti, Jamaica, och Venezuela i söder.

USA är det mest framgångsrika amerikanska landet sett till antal medaljer i vinter-OS. Totalt har man kammat ihop 304 medaljer genom åren, varav 105 stycken är guld.

Europeiska nationer

Bland de europeiska nationerna har vi såklart Sverige, som ju var en av de första nationerna att vara med i den modernare varianten av sommarspelen år 1869 i Aten. Sverige har sedan dess varit med i alla sommarspel, bortsett från 1904. Ser man till vinterspelen har de svenska atleterna vunnit totalt 158 medaljer, vilket lägger oss på sjunde plats i den totala medaljligan. Detta med 57 guld-, 46 silver- och 55 bronsmedaljer.

Utöver Sverige är också de andra nordiska och skandinaviska nationerna med, liksom Ryssland som ju har totalt 358 medaljer i vintersporter. Vi hittar också vårt grannland Norge som presterat mycket bra genom åren, och fått ihop hela 368 medaljer i vintersporter.

Afrikanska nationer

Sydafrika, som ju ingår i de afrikanska nationerna, har varit med i sommarspelen sedan 1904. Enda undantaget är 1964 och 1988 pga Apartheidregimen. De har hitintills varit med i sex upplagor av vinter-OS. Likaså återfinns Madagaskar bland de afrikanska nationerna, och de har i sin tur bara varit med en enda gång i vinterOS. De har däremot varit med varje år i sommar-OS sedan 1964, bortsett från 1967 och 1988. Deras debut i vintersporterna i Turin 2006 gav dock inga medaljer, och det har inte heller de andra försöken.

Asiatiska nationer

Kina och Japan är troligtvis de absolut starkaste länderna från de asiatiska nationerna, och dessa två ska man verkligen vara försiktig med. Likaså är Sydkorea starka deltagare, som även dessa har en del medaljer och prestationer bakom sig. Totalt 70 medaljer i vintersporter. Kina är dock en farlig utmanare, eftersom de har en vinter-os historia av 63 medaljer och 13 guld. Japan är även de starka med 58 medaljer varav 14 guld.

Oceaniska nationer

I de oceaniska nationerna ingår Australien, Nya Zeeland och Tonga. Här är den starkaste nationen Australien, som ju varit med i alla sommar- och vinterspelen som gått sedan 1952. Deras första deltagande var i sommarspelen i Athen år 1896, och de representerades då av Teddy Flack som vann guldet i både 800 meter och 1500 meter.

Man kanske inte tänker på de oceaniska nationerna som starka utmanare i just vintersporter, men trots det har både Australien och Nya Zeeland bärgat en hel del medaljer. Australien har totalt 15 medaljer från vinter-OS, medan grannen Nya Zeeland har samlat på sig tre stycken genom åren. Den första av dessa var en silvermedalj, som var den första medaljen i ett vinter-OS att någonsin tilldelas en vinnare från det södra halvklotet.

Internationellt kval till OS

För att en nation ska få delta, och för att en atlet ska få delta, så ställs vissa krav. Vem som helst kan inte ställa upp i OS, och det ska mycket till innan man blir godkänd för att få vara med. Dels finns det internationella krav som ska uppfyllas, och sedan har varje nation sina egna krav som ska uppfyllas. Om en atlet sedan blir godkänd, så är det ändå inte säkert att den automatiskt kommer med.

Vilka krav som gäller beror såklart mycket på vilken gren det gäller. Sedan är det dessutom inte säkert att någon med bra resultat kommer med och får representera nationen. Det finns så kallade kvotplatser, och dessa är inte personliga. Kanske är det en atlet som presterat mycket bra, som inte får komma med. Detta kan ske om det är en annan atlet som tros prestera ännu bättre i de olympiska spelen. Kraven är alltså mycket hårda och det är inte alla som kommer med. Men, det är väl så det ska vara när nationernas elit möts.