Medaljörer i OS Peking 2022

Här kommer samtliga medaljörer presenteras Här kommer samtliga medaljörer presenteras Här kommer samtliga medaljörer presenteras

Att vinna en medalj

Det är för många en dröm att få tävla i de Olympiska Spelen och presentera hela sitt land i den sport man brinner för. För vissa blir det dock ännu bättre, när de får vinna en medalj till sin nation. Detta är en hel del lyckliga atleter som ska få uppleva detta under OS i Peking 2022, då det är de Olympiska Vinterspelen. Det kommer då vara fyra år sedan senaste vinter-OS anordnades i Pyeongchang, och denna gången är det alltså Kina som står för eventet.

Under OS i Pyeongchang 2018 tangerade Sverige sin toppnotering i antal bärgade medaljer under ett vinter-OS. De svenska atleterna belönades då med totalt 14 medaljer, lika många som under OS i Turin 2006.

OS-medaljörer 2022

Atleterna har inte många chanser att samla ihop sina medaljer, eftersom det bara hålls var fjärde år. Deltagarna som är med i OS är elitidrottare på högsta nivå, och de har fått kämpa en hel del för att komma till den nivån de är på nu. Bland dessa finns det bland andra den svenska truppen, som hoppas på att samla ihop lite fler medaljer.

Här hittar du de aktuella medaljörerna i en lista från alla grenar i de Olympiska vinterspelen 2022, inklusive OS medaljörer i Sverige.

Medaljerna

Totalt ska man dela ut medaljer för 109 grenar i 15 olika sporter. Utöver de uppsättningar av medaljer som ska delas ut till atleterna ska några dessutom delas ut till de som arbetat med eventet. Några uppsättningar ska också ställas ut så att allmänheten kan beskåda dem, och några extra uppsättningar finns om det skulle bli lika i någon tävling.

Guldmedaljerna består av största delen silver, men är guldpläterade. De är ganska tunga, då en guldmedalj väger hela 586 gram. Silvermedaljen väger 580 gram och är så kallat ”finsilver”, alltså 99,9% silver. Bronsmedaljerna består av största delen brons och väger 493 gram. Designen för denna upplaga är gjord av en industridesigner i Sydkorea, som fick det hedersfyllda uppdraget. Han hämtade inspirationen från bland annat alfabetet Hangul och traditionsenliga dräkten Hanbok. Alfabetet Hangul, som anses vara grunden till koreanska, finns på kanten av medaljen. Hanbok finns återspeglat i bandet till medaljerna.

Svenska OS-medaljörer

Den hitintills bästa svensk är, genom tiderna, OS-medaljören Sixten Jernberg som tog fyra guld, tre silver och två brons i längdskidor. Detta lyckades han göra under bara några få år, mellan 1956 och 1964. Sixtens rekord är än idag ohotat, och närmsta utmanare var Alfred Swahn som var aktiv 1924-1908. Han tävlade i skyttesport i lerduva och viltmål. På 18 starter fick han nio medaljer, varav sex av dessa var i lag. Han har därmed bara vunnit en individuell titel, men räknat i medaljer har han presterat bra. Tre guld, tre silver och tre brons är minsann inget att skämmas för!

Om vi tittar på de lite mer nutida atleterna i Sverige, så hittar vi några andra namn. Här har vi till exempel Agneta Andersson som tävlar i kanot racing. Hon är också Sveriges främsta kvinnliga olympier, och har totalt sju medaljer. Agneta tog sina medaljer i Los Angeles 1984, Barcelona 1992 och Atlanta 1996.

Stora framgångar inom längdskidor

Det går självklart inte att nämna svenska OS-medaljörer utan att ta med Gunde Svan! Gunde har genom tiderna gjort flera saker som man inte trodde varit möjligt, och är än idag på jakt efter nya saker att testa och bli bra på. Han har i OS plockat på sig fyra guld, ett silver och ett brons. I OS i Sarajevo 1984 tog han två av guldmedaljerna, samt silvret och bronset. I Calgary 1998 tog han sedan ytterligare två guld. Självklart har han tagit sina medaljer i längdskidor, om det nu hade undgått någon. Han blev känd fort som supermänniskan och perfektionist personifierad. Idag fortsätter han med sin perfektionism och söker hela tiden nya saker att bli bäst på.

Bästa svensk när det kommer till vinter-OS är ändå Sixten Jernberg och Gunde Svan. Efter dessa två kommer Johan Olsson som är aktiv inom längdskidor med två guld, ett silver och två brons. Bland damerna är det såklart Anja Persson som ju briljerat inom de alpina grenarna. Anja har flest OS- och VM-medaljer genom tiderna i Svensk historia. Under 2017 blev hon också den första utförsåkare som tagit VM-guld i alla de fem discipliner som hon tävlar inom. Hon tävlar i Alpint, som är en samlingsgren som innefattar slalom, storslalom, störtlopp, super-G och superkombination.

Medaljörer genom tiderna

Lyfter man blicken en aning från Sverige så ser man resten av världen, och även här finns det en hel del medaljer att redovisa. Det hade varit en stor tabbe att inte nämna simmaren Michael Phelps från USA. Under två OS har han tagit åtta medaljer åt gången – första gången sex guld och två brons, andra gången åtta raka guld. Totalt har han hela 23 guldmedaljer, tre silver och två brons och leder nu i tabellen över flest medaljer vunna i OS genom tiderna. Med 28 medaljer har han en bit ner till nästa utmanare – Larissa Latynina från Ryssland. Hon har totalt 18 OS-medaljer varav 9 guld, fem silver och fyra brons. Frågan är om någon atlet i framtiden kommer kunna utmana rekordet som Phelps håller.

Ser man till endast vintersporterna ser man att det är norrmannen Ole Einar Bjørndalen som ligger bäst till. Bjørndalen gjorde bra ifrån sig i sin gren skidskytte i OS i Sochi 2014, och gick med det förbi landsmannen Bjørn Dæhlie. Även Dæhlie är framgångsrik i skidskytte, och fram till Vinter-OS i Sochi 2014 så var han alltså ledaren för medaljer i vinter-OS. Dæhlie var aktiv mellan åren 1992 och 1998, och tog då hela 12 medaljer varav åtta av dessa var guldmedaljer. Bjørndalen är dock uppe i hela 13 medaljer nu, och är minst sagt en stark utmanare.

Starka norrmän

Nästa i listan på medaljer i vinter-OS är även detta en atlet från Norge – Marit Bjørgen. Hon tävlar istället i längdskidåkning och har sammanlagt 10 medaljer. Av dessa 10 är 6 medaljer guldmedaljer, tre silver och en brons. Marit har gjort bra ifrån sig de senaste gångerna, som när de olympiska vinterspelen gick i Vancouver. Hon vann då fem medaljer, varav tre av dessa var guldmedaljer. Riktigt starkt jobbat, och vi ser fram emot hennes framtida karriär.