Skeleton truppen, grenar & program

Skeleton är  en av tre kälksporter som finns med på programmet, tillsammans med rodel och bob. sporten är kanske inte den största eller mest välkända sporten på OS-programmet, för oss svenskar. Detta trots att sporten har utövats i över 100 år och fanns med på OS-programmet redan 1928. Efter debuten blev dock skeleton inget bestående inslag i de olympiska vinterspelen. Sporten fick återigen vara med 1948 men det dröjde ända till 2002 innan skeleton blev ett stående inslag i vinter-OS.

Svenska truppen i skeleton till Peking-OS

Just nu är ingen svenska trupp uttagen i backhoppning till OS i Peking 2022.

Medaljörer och resultat

Här kommer vi publicera alla medaljörer och resultat under OS 2022.

Skeleton i Peking-OS

Skeleton är en av de mindre sporterna i vinter-OS. Endast två grenar finns med på programmet. Därmed är tävlingsprogrammet för skeleton ett av de kortaste och grenarna kommer att avverkas under tre dagar mellan den 10-12 februari under Peking-OS. Och sporten kommer att utövas på National Sliding Centre, i Yanqing-zonen, på samma arena som bob och rodel.

Datum och tävlingsprogram

Just nu finns det ingen information hur tävlingsprogrammet kommer att se ut i sin helhet för skeleton i Peking-OS.

Herrar / damer i skeleton

Både herrar och damer har en gren vardera i skeleton. Skillnaden mellan damernas och herrarnas tävlingar är maxvikten. Om åkaren inte kommer upp i maxvikten själv, så är det tillåtet att lägga på extra vikter på kälken. För herrar gäller en totalvikt på 115 kg, och en maxvikt på kälken på 43 kg. Tänk dig 115 kg som kommer åkandes på hård is i 130 km/h – det är ingen riskfri sport. Damer har en lite lägre viktgräns, eftersom dessa vanligtvis är lite lättare än män. Max totalvikt för damer är 92 kg, som innefattar både kälke och åkare. För kälken är högsta tillåtna vikt 35 kg.

Regler, fakta & info

Skeleton är en individuell sport där alla deltagare tävlar om vem som snabbast kommer ner för en konstbyggd bana. Åkarna ligger på mage på en kälke, med ansiktet framåt i färdriktningen. Banan är lite som en stor vattenrutschkana, fast byggd av is. Svängarna har högre kanter för att åkarna enklare ska kunna ta svängarna, då hastigheterna kan bli riktigt höga. Skeleton är en av de absolut snabbaste sporterna i världen, och åkarna kan komma upp i hastigheter som 130 km/h, eller till och med mer. I en sväng kan åkarna få utstå krafter så mycket som 5G.

Hur banan ser ut beror lite på vem som byggt den och var tävlingarna hålls. Det finns dock en hel del föreskrifter och regler att hålla för den som bygger banan. Svängarna måste till exempel vara anpassade så att det inte uppstår med än 5G i dem. Svängarna brukar också ha en hel del skydd som kuddar och halm ovanför själva banan. Detta är för att minska de skador som kan uppstå om en åkare skulle komma utanför banan. 130 km/h rakt ut i luften kan orsaka en hel del skador, så därför är det viktigt med både en bra bana och mycket skydd runt om.

Utrustning

Det finns också en del föreskrifter för åkarna och deras utrustning. Kälken som de åker på är en stålplatta med stålmedar och två vadderade stöd och två handtag. I alla fyra hörn finns också mindre kuddar, för att bättre tåla de smällar i sargen som kan uppstå. Stöden finns för att låta åkaren ligga kvar bättre under loppets gång, och de är vadderade av rena komfortskäl. Det är också kälken som gett namnet till sporten, då många tycker det påminner en del om ett skelett.

Om du någon gång hört namnet Toboggan så är det inoms amma sport, då detta är ett annat namn för kälken. Skeleton hette tidigare Tobogganing, som också var baserat på kälkens namn.

Utöver kälken har åkarna endast hjälm, en dräkt, handskar och skor på sig. Hjälmen är mycket viktig i detta, då hastigheterna är höga och det kan gå riktigt illa om det väl går fel. Dräkten sitter mycket tight för att minska luftmotståndet, samtidigt som den ska skydda åkaren från att göra sig illa på isen på kanterna. Skorna har speciella dubbar under, för att få grepp i isen när åkaren springer för att sätta igång kälken och starta åket.

Åkaren och kälken

Utöver reglerna för hur banan ska byggas, så finns det också regler för åkaren och släden. Detta är viktbegränsningar som man fått sätta för att alla ska få en rättvis chans. Ett tyngre ekipage åker snabbare ner för banan, så de flesta åkare vill då ha så tung kälke som möjligt. Detta har lett till viktbestämmelser, så det ska vara lika för alla. Dessa är olika för dam och herr, som är de enda skillnaderna inom sporten.

Kälken har inga bromsar och åkarna får styra helt och hållet med kroppsvikten. Det krävs millimeterprecision för att kunna styra kälken korrekt i så höga hastigheter som det är. En liten ändring fel och åkaren kan plötsligt förlora kontrollen över kälken. Åkaren måste också ligga på kälken när den passerar mållinjen, och den måste ha kroppskontakt genom hela åket för att det ska vara giltigt.

Varje åkare gör fyra åk och den bästa tiden från dessa är den tiden som de tävlar med. Varje hundradel är av yttersta vikt, eftersom det kan vara detta som allt hänger på. Det är också därför åkarna har så tighta och aerodynamiska kläder, för att jaga varje millisekund.