Short track – truppen, grenar & program

Short track, eller kortbaneåkning på skridskor, är en av de idrotter som finns med på schemat inför OS i Peking 2022. Det är en form av skridskoåkning, som handlar om att ta sig i mål så fort som bara möjligt.

Till skillnad från speed skating, som är en liknande sport, åker flera tävlande samtidigt i loppen – och banan som används är kortare. I short track är det mellan 4 och 6 skridskoåkare som tävlar samtidigt i ett lopp. Isytan som åks på är lika stor som en ishockeyrink av internationella mått – och banan är exakt 111,12 meter lång.

Svenska truppen i short track till Peking-OS

Just nu är ingen svenska trupp uttagen i backhoppning till OS i Peking 2022.

Medaljörer och resultat

Här kommer vi publicera alla medaljörer och resultat under OS 2022.

Short track som OS-gren

Short track var med under de olympiska vinterspelen i Calgary som uppvisningsgren år 1988. OS:et därefter kom sporten med på programmet på riktigt, och gjorde sin olympiska debut i Albertville år 1992. Inspirationen för sporten kommer från de nordamerikanska reglerna för speed skating – där både masstarter och klungåkning förekommer.

När short track för första gången introducerades på OS-programmet anordnades fyra grenar. Ett individuellt lopp och en stafett för både damerna och herrarna. Numera är det hela åtta grenar som avgörs under ett OS, och så har det varit sedan OS i Turin år 2006.

De distanser damer och herrar tävlar i individuellt är 500 meter, 1000 meter och 1500 meter. Man tävlar även i stafett – 5000 meter för herrar, och 3000 meter för damer.

När short track väl infördes på det olympiska programmet visade det sig bli en riktig publikfavorit. En skridskoåkare som tävlar i short track kan komma upp i hisnande 45 kilometer i timmen – och därför bär åkarna säkerhetsutrustning som hjälm, benskydd och handskar. Förutom fallrisken så gör de snabba racen på de korta banorna även att kollisioner inträffar. Rinken är därför vadderad.

Trots att man i short track kommer upp i höga hastigheter åker man på snabbare tid i speed skating. Tiden på världsrekorden i short track och speed skating för sträckan 500 m skiljer sig med nästan sex sekunder. Däremot gör de snäva svängarna att fall är vanligare i short track och att skydd är viktigt.

Herrar och damer i short track

I grenen short track tävlar herrar och damer på samma villkor och med samma regler – fast i skilda tävlingar. Stafetten är egentligen den enda grenen där tävlingarna för herrar och damer skiljer sig åt.

Där åker nämligen herrarna en stafett på 5000 meter, och damerna åker 3000 meter. I övrigt är de fyra olika disciplinerna som finns med på schemat för vinter-OS lika för både herrarna och damerna.

I vinter-OS 2022 så ingår numera även en mixad lagtävling på programmet.

Short track i OS 2022

I Peking-OS 2022 så kommer grenarna i short track att pågår under stor del av mästerskapet, från den5 och till den 16 februari. Arenan i short track är densamma där de övriga skridskosporterna kommer att utspelas sig, dvs konståkning och speed skating, på Captital Indoor Stadium i Peking-zonen.

500 meter short track

Regler, fakta & info

500 meter är den kortaste distansen på programmet under OS. Loppen är oftast över väldigt snabbt – och världsrekordet för distansen är 39.937 för herrar och 42,609 för damer. Herrarnas lopp går i regel något snabbare än damernas.

I short track 500 m tävlar man i flera heat. I varje individuell gren startar fyra skridskoåkare, vilket alltså skiljer sig från speed skating där enbart två tävlande startar. Från varje heat går två vidare till nästa runda, vilket forsätter tills endast fyra deltagare återstår som då tävlar om medaljerna. I short track handlar det mer om taktik än fart och vinnaren är den som först passerar mållinjen.

Datum och tävlingsprogram

Tävlingarna i Short track kommer att pågå mellan den 5 och 16 februari i Peking-OS 2022, med några dagars uppehåll mellan tävlingsdagarna. Vi återkommer med mer info om när tävlingarna i 500 meter kommer att avgöras.

1000 meter short track

Regler, fakta & info

I short track 1000 m är det masstart som gäller. Fyra åkare startar samtidigt och tävlar i flera heat, där de två bästa går vidare till nästa heat. Till slut är det enbart fyra åkare kvar och det är då det avgörs vem som blir guldmedaljör. I short track är det tillåtet att köra om, men åkaren som kör om är ansvarig för eventuella kollisioner som kan uppstå. En strategi i short track är inte ligga längre bak än andra eller tredje position, vilket gör att omkörningar är vanliga.

Datum och tävlingsprogram

Tävlingarna i Short track kommer att pågå mellan den 5 och 16 februari i Peking-OS 2022, med några dagars uppehåll mellan tävlingsdagarna. Vi återkommer med mer info om när tävlingarna i 1000 meter kommer att avgöras.

1500 meter short track

Regler, fakta & info

Short track 1500 m är en individuell tävling med masstart. Det betyder att fyra åkare startar samtidigt och tävlar mot varandra. De två bästa åkarna som först korsar mållinjen går vidare till nästa heat, något som fortsätter till endast fyra åkare återstår. Dessa har då blivit färdiga för final och även här gäller det att vara fortast över mållinjen.

Datum och tävlingsprogram

Tävlingarna i Short track kommer att pågå mellan den 5 och 16 februari i Peking-OS 2022, med några dagars uppehåll mellan tävlingsdagarna. Vi återkommer med mer info om när tävlingarna i 1500 meter kommer att avgöras.

Stafett

Regler, fakta & info

I short track stafett tävlar nationerna med lag om 4 medlemmar. Grenen har ett ganska unikt upplägg – åkarna bestämmer nämligen själva hur många varv varje lagmedlem ska åka. Den enda regeln som finns är att de avslutande två varven i loppet måste köras av samma åkare. Stafetten är den enda grenen där upplägget inte är detsamma för både herrar och damer. Herrarna åker nämligen totalt 5000 meter, och damerna 3000 meter.

De deltagande lagen delas in i två grupper, och de två främsta lagen från vardera grupp möts sedan i finalen. I finalen handlar det helt enkelt om att ta sig först över mållinjen, då har man kammat hem det olympiska guldet.

Världsrekordet för stafett i short track för herrarna hålls av kanadensarna, med en tid på 6:30.958. Lagmedlemmarna var Charles Hamelin, Francois Hamelin, Michael Gilday och Oliver Jean och rekordet sattes år 2012. På damsidan är det Shim Suk Hee, Kim Alanf, Cho Ha-Ri och Park Seung-Hi från Sydkorea som innehar världsrekordet. Tiden för rekordet är 4:06.215.

Datum och tävlingsprogram

Tävlingarna i Short track kommer att pågå mellan den 5 och 16 februari i Peking-OS 2022, med några dagars uppehåll mellan tävlingsdagarna. Vi återkommer med mer info om när stafetterna kommer att avgöras.

Mixad lagtävling

Regler, fakta & info

I vinter-OS 2022 kommer en mixad lagtävling att för första gången införas på OS-programmet.

Datum och tävlingsprogram

Tävlingarna i Short track kommer att pågå mellan den 5 och 16 februari i Peking-OS 2022, med några dagars uppehåll mellan tävlingsdagarna. Vi återkommer med mer info om när den mixade lagtävlingen kommer att gå av stapeln.