Rodel, truppen, grenar & program

Rodel, eller ”luge” som det kallas på engelska är en av de tre kälksporter som ingår i de Olympiska Vinterspelen. De andra två är bob och skeleton, som alla körs på samma bana.

Svenska truppen i rodel till Peking-OS

Just nu är ingen svenska trupp uttagen i backhoppning till OS i Peking 2022.

Medaljörer och resultat

Här kommer vi publicera alla medaljörer och resultat under OS 2022.

Rodel i Peking-SO 2022

I vinter-OS 2022 kommer de tre sporterna att äga rum på National Sliding Centre, i Yanqing-zonen. Tävlingarna i rodel kommer avgöras mellan de 5 och 10 februari.

Så går rodel till

Rodel ligger åkaren på rygg på kälke, och åker med fötterna före ner för en konstgjord bana. Banan är helt i is och hastigheterna, över 130 kilometer i timmen och kan uppleva krafter upp till 5g. Dock ska banorna vara byggda för att åkarna inte ska uppnå 5g.

De höga hastigheterna i rodel gör att sporten kan ses som en av de farligaste i de olympiska vinterspelen. Flera åkare har genom åren förolyckats i anknytning till ett vinter-OS.

De höga hastigheterna i rodel gör att sporten kan ses som en av de farligaste i de olympiska vinterspelen. Flera åkare har genom åren förolyckats i anknytning till ett vinter-OS. Bland annat föolyckades åkare 1964 och 2010 i samband med träning.

I rodel åker deltagarna som sagt med fötterna först. För att få så mycket fart med sig som möjligt vid starten så tar de tävlandets sats genom att dra sig fram med fasta handtag. Därefter har man sedan några meter på sig att knuffa lite extra med händerna i isen för att få ännu mer fart.

Rodelåkare startar ofta en bit längre in på banan än bob- och skeletonåkare. Det finns ingen broms på kälken, men åkaren kan styra de två medarna en aning med fötterna och kroppsvikten..

Singelåkning

I singelåkning är det endast en åkare på en kälke, och de puttar fart med hjälp av händerna och spikbeklädda handskar.

Regler, fakta & info

I singelåkning måste åkaren starta sitt åk inom 30 sekunder efter det att de fått signalen ”Track is Clear”, eller att det är fritt att åka. Atleten åker då i hög fart ner för banan som är mellan 1000 och 1500 meter lång. Sammanlagt skiljer det ungefär 110 – 130 meter från högsta till lägsta punk, och åkarna kan komma upp i ca 140 km/h.

Herrar / damer i singelåkning

I singelåkning kan både damer och herrar vara med. De har egna tävlingar, men samma regler. De båda klasserna åker under två dagar, med två åk per dag. Den sammanlagda tiden av de fyra åken läggs sedan ihop. Den åkare med snabbast totala tid blir vinnaren.

Datum och tävlingsprogram

I Peking-OS 2022 så kommer singeltävlingarna i rodel att pågår mellan den 5 och 8 februari. Först med herrarnas tävling den 5-6 februari och sedan med damerna motsvarighet de två följande dagarna.

Dubbel

I dubbel är det kort förklarat två deltagare/åkare på en och samma kälke. Kälken är densamma som i singel, men den främsta åkaren är fastspänd vid höften. Till en början sitter den ena åkaren fram och den andra bak men när de lagt sig ned ligger de mer eller mindre på varandra.

Regler, fakta & info

Här är det bara två åk under en dag, och det är de åkare som har snabbast sammanlagda tid som vinner. Rankingen bestäms ner på tusendelen av en sekund, så det gäller att båda som åker har ett bra samarbete sinsemellan. Starten sker på samma sätt som i singel. Den bakre åkaren har dock så kallade manschetter som den hjälper till med för att få upp en bra fart i början. Timing, samarbete och millimeterprecision är viktigt i tvåmannarodel.

Herrar / damer i dubbel

Här kan både herrar och damer vara med. Ett par som åker kan bestå av två herrar, två damer eller en dam och en herre. Det är alltså fritt fram att kombinera som man vill – något ovanligt inom många sporter inom vinter-OS.

Datum och tävlingsprogram

I Peking-OS 2022 kommer tävlingarna i dubbelrodel att avgöras den 9 februari.

Mixad lagstafett

Mixad lagstafett är det ultimata testet. Här testas kunskaperna i ett lag, där det ska klaffa i alla discipliner. Detta är alltså singel damer, singel herrar och dubbel åkning.

Regler, fakta & info

I lagstafetten är det damernas som singel sin inleder tävlingen, följt av herrarnas singel och med en avslutande dubbel. I den dubbla kan det vara mixat, precis som i vanlig tvåmanna rodel. Vinnaren baseras på den som har kortast tid från det att första åkaren lämnar, tills det att sista kälken är i mål. Snabbast totala tid vinner. När första åkaren är iväg ska den slå till en platta som öppnar grindarna för nästa åkare. Det gäller då att denna åkare startar snabbt, och sedan slår till plattan så sista kälken kan åka.

Herrar / damer i lagstafett

Här tävlar både herrar och damer tillsammans. Enda uppdelade är de två första åkarna, där den första ska vara dam och den andra herr. I dubbel får det vara mixad, bara herr eller bara dam. Det är upp till laget själva att bestämma.

Datum och tävlingsprogram

I Peking-OS kommer lagstafetten i rodel att avgöras under en och samma dag den 10 februari.