Längdskidor – truppen, grenar & program

Längdskidor är en av de klassiska sporterna i OS-sammanhang och är givetvis med på programmet i vinter-OS i Peking 2022. Längdskidor har varit en del av Vinter-OS sedan starten i Chamonix 1924 och sedan dess har sporten utökats från två till dagens tolv medaljevent.

Till en början var det endast herrarnas grenar som fanns med på OS-programmet men detta kom att ändras i och med Oslo-OS 1952. Och i dag är damernas tävlingar i längdskidor minst lika dramatiskt och spännande att följa som herrarnas.

Svenska truppen i längdskidor till Peking-OS

  • Ebba Andersson
  • Frida Karlsson
  • Linn Svahn
  • Oskar Svensson
  • Jonna Sundling
  • Jens Burman
  • Fyra stafettlag.

Medaljörer och resultat

Här kommer vi publicera alla medaljörer och resultat under OS 2022.

Längdskidor på OS-programmet 2022

Det finns ett stort intresse kring grenarna i längdskidor, både för damernas och herrarnas tävlingar som brukar vara minst lika spännande. Sex olika distanser finns med på OS-programmet; individuell sprint, lagsprint, stafett, skiathlon, masstart och klassisk stil, som både herrarna och damerna tävlar i. Sammanlagt är det alltså 12 grenar som ska avgöras, och 36 medaljer som ska delas ut.

Alla grenar i längdskidor under vinter-OS 2022 i Peking kommer avgöras på anläggningen National Cross-Country Centre som ligger i Zhangjuakou-zonen norr om Peking.

Skiathlon

Skiathlon är den gren som står först på programmet för längdskidor i vinter-OS 2022. Det upplägg som används för skiathlon-grenen idag har funnits sedan OS i Turin 2006, men grenen har funnits i andra kombinationer tidigare.

Regler, fakta & info

I skiathlon startar de tävlande samtidigt, i en så kallad masstart – och det är först i mål som gäller. Den första halvan av loppet genomförs i klassisk stil, och den avslutande halvan åks istället i fristil. Vid övergången till fristil byter samtliga åkare skidor.

Alla åkarnas andra skidpar finns utlagda vid bytespunkten, alltså där man går över till klassisk- till fristil. Klockan fortsätter ticka även under skidbytet, och det är därför av yttersta vikt att skidbytet går så smidigt som möjligt. Skulle något strula under skidbytet kan den extra tiden bli förödande, då varje sekund innebär risk för att man tappar i placering.

Herrar och damer i skiathlon

I skiathlon för herrar respektive damer är reglerna desamma. Enda skillnaden mellan de båda är egentligen distansen som åkt. Damernas skiathlon är nämligen något kortare än det som herrarna åker. Damerna åker två distanser om 7,5km och herrarna åker istället 2 x 15 km – herrarnas lopp är med andra ord dubbelt så långa.

Datum och tävlingsprogram

De olika grenarna i längdskidåkning kommer pågå mellan 5-20 februari. Mer info kommer!

Medaljörer och resultat

Sedan dagens upplägg av skiathlon infördes under OS 2006 har svenskarna varit riktigt vassa i diciplinen. Allra helst Marcus Hellner – som kammade hem både ett guld år 2010 och ett silver i förra OS år 2014. Dessförinnan, i den första upplagan år 2006, hade vi en svensk på femte plats i form av Anders Södergren. Då bara 3 sekunder från medaljplats.

Sprint

Den individuella sprinten i längdskidor har funnits med sedan vinter-OS 2002, och är numera ett uppskattat inslag på programmet. Sprinttävlingarna bjuder oftast på mycket dramatiska och intressanta lopp, och i OS i Peking finns det goda chanser till svenska medaljer!

Regler, fakta & info

I den individuella sprinten så tävlar man på en kortare bana än övriga tävlingar i längdskidor och i fri stil. I sprinten åker man istället i klassisk stil.

Den individuella sprinten inleds med en kvalificeringsomgång där varje åkare startar i intervaller med 15 sekunders mellanrum. Från kvalet går de 30 snabbaste vidare till kvartsfinalen som delas upp i heat, med sex åkare i varje heat. Från varje heat går ettan och tvåan vidare och övriga platserna fylls upp med de åkare som har bäst tid – så kallade ”lucky losers”.

Herrarnas och damernas sprint

Precis som i skiathlon så har herrarnas och damernas sprint samma upplägg och regler. Även här är det egentligen bara distansen som skiljer damernas lopp från herrarnas. Damerna åker en sprintdistans om 1,4km, och herrarna åker 1,6km i sina lopp.

Datum och tävlingsprogram

De olika grenarna i längdskidåkning kommer pågå mellan 5-20 februari. Mer info kommer!

Medaljörer och resultat

Sverige har god chanser till medalj i den individuella sprinten både på damsidan och herrsidan, med flera starka åkare.

Fristil

De individuella tävlingarna i fristil är en av de grenarna i längdskidor som varit med på programmet längst. Längden på de olika distanserna har dock varierat genom åren.

Regler, fakta & info

I den individuella tävlingen i fristil startar de tävlandes med 30 sekunders intervaller och ska helt enkelt ta sig i mål på snabbast tid. Det handlar alltså inte om vem som tar sig i mål först, utan om vem som tar sig från starten till målet på kortast tid.

Startordningen baseras på rakning där, den med lägst rakning startar först och den med högst rakning sist. Ibland kan det bli trångt i spåren men det är inte tillåtet att förhindra en annan åkare att passera. Fristilen går av stapeln i fyra olika distanser, två för herrar och två för damer.

Herrarna och damerna i fristil

Även i fristil åker herrarna och damerna olika distanser, men följer i övrigt samma regler. Damernas fristil går i ett lopp om 10 km, och herrarna åker istället 15 km.

Datum och tävlingsprogram

De olika grenarna i längdskidåkning kommer pågå mellan 5-20 februari. Mer info kommer!

Stafett

Stafettgrenen i längdskidor har funnits med på OS-programmet sedan OS i Berlin år 1936. Svenskarna är regerande guldmedaljörer i både herr- och lagstafetten från OS i Sotji år 2014 – och det lär finnas chans på fler medaljer även i Peking!

Regler, fakta & info

I längdskidåkarnas stafett består varje lag utav fyra åkare. Varje åkare ska åka en bestämd sträcka innan han eller hon sedan lämnar över till nästa lagkamrat.

Lagen startar i en så kallad masstart, och de två första sträckorna ska åkas i klassisk stil och de två avslutande i fristil. Växlingen mellan två lagkamrater sker vid en speciell zon inne på stadiumområdet.

Herr- och damstafett

I damernas stafett ska varje åkare ta sig runt en 5 km lång sträcka innan denne lämnar över till nästa lagkamrat. För herrarna är den sträckan istället 10 km per åkare. I övrigt fungerar stafetten likadant för både herrarna och damerna.

Datum och tävlingsprogram

De olika grenarna i längdskidåkning kommer pågå mellan 5-20 februari. Mer info kommer!

Medaljörer och resultat

Sverige kammade under OS i Pyeongchang 2018 hem silvermedaljen i damstafetten. Damernas silverlag bestod då av Anna Haag, Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Stina Nilsson.

Hoppet om medalj i 2022 års OS lever i allra högsta grad!

Sprintstafett

Sprintstafetten i längdskidor är ett relativt nytt inslag på OS-programmet och har bara varit med på programmet i tre tidigare mästerskap. Sverige har så här långt varit väldigt framgångsrika i just sprintstafetten, och givetvis håller vi tummar för nya medaljer i Peking 2022!

Regler, fakta & info

Sprintstafetten består varje lag av två åkare som ska turas om att åka en 1-1,5 kilometer lång slinga slinga tre gånger vardera – alltså sex gånger totalt. Till skillnad från den individuella sprinten är det i stafetten klassisk stil som gäller.

Tävlingen inleds med en semifinalomgång där lagen delas upp i två heat, med 10-15 lag i varje heat. Från varje semifinal går sedan de fem främsta lagen vidare till den avgörande finalen. Ett viktigt moment i stafetten är givetvis växlingen som ska ske på ett så smidigt sätt som möjlig mellan de två åkarna i respektive lag, samtidigt som man inte stör eller blir störd av de andra lagen.

I just sprintstafetten är både reglerna och distanserna desamma för både herrar och damer.

Datum och tävlingsprogram

De olika grenarna i längdskidåkning kommer pågå mellan 5-20 februari. Mer info kommer!

Medaljörer och resultat

Även i sprintstafetten blev det ett silver för de svenska damerna under OS i Pyeongchang 2018. Den gången var det Charlotte Kalla och Stina Nilsson som stod för bedriften, när de blev slagna av Kikkan Randall och Jessie Diggins med knappt två tiondelar.

Masstart

I vanlig manér avslutas tävlingarna i längdskidor med damernas och herrarnas masstarter, som i folkmun kallas för tremilen respektive femmilen. Distanserna har funnits med på OS-programmet sedan många år tillbaka men det är från Turin-OS 2006 som man tävlar i dagens upplägg med en masstart.

Regler, fakta & info

Masstart är precis vad det låter, alla de tävlandes radas upp för att starta loppen samtidigt och sen är det först i mål som vinner. I masstarten är det fristil som gäller och under loppets gång är det mycket taktik från de tävlandes för att orka hela sträckan och för att få ut så mycket krafter som möjligt.

Loppen är uppdelade i flera olika, kortare slingor. Detta gör att åkarna passerar stadiumområdet vid flera tillfällen, så att publiken blir mer involverad.

Herrarnas och damernas masstart

Herrarnas lopp i masstarten, den så kallade femmilen, är helt enkelt 50 kilometer långt. Damernas, den så kallade tremilen, är istället 30 kilometer lång.

Datum och tävlingsprogram

De olika grenarna i längdskidåkning kommer pågå mellan 5-20 februari. Mer info kommer!

Medaljörer och resultat

Det nuvarande upplägget, med en masstart på 50 kilometer i herrarnas tävling och en masstart på 30 kilometer för damer, har endast funnits med på OS-programmet vid två tidigare tillfällen och därmed är det inte många medaljer som har delats ut.

Sverige har två medalj i dagens upplägg av masstart, en bronsmedalj, som Johan Olsson tog hem i Vancouver-OS 2010 samt en bronsmedalj för Stina Nilsson under OS i Pyeongchang.