Konståkning, truppen, grenar & program

Konståkning är precis som namnet antyder en sport med konstnärliga inslag. Här åker man skridskor ensam eller i par och utför hopp, stegsekvenser och piruetter i ett konstnärligt utformat program i takt till musik. Varje tävlande uppträder med två program – kortprogram och friåkningsprogram. Man bygger själv koreografin runt ett antal förutbestämda moment till sin utvalda musik. Tidigare fick musiken för singelåkare inte innehålla sångtexter men sedan OS i Sotji 2014 är det numera tillåtet.

Svenska truppen i konståkning till Peking-OS

Just nu är ingen svensk trupp uttagen i konståkning till OS i Peking 2022.

Medaljörer och resultat

Här kommer vi publicera alla medaljörer och resultat under OS 2022.

Konståkningens historia

Skridskoåkningen har en lång historia som kommunikationsmedel, men det var först på 1850-talet som skridskoåkning åt det konstnärliga hållet introducerades. Då visade amerikanen Edward Bushnell ett par speciella skridskor med stålskena vilka gjorde det möjligt till mer konstärlig åkning. Amerikanen och balettmästaren Jackson Haines turnerade med uppvisningar i konståkning i Europa under 1860-talet.

Konståkning är den äldsta sporten i Vinter-OS. Första gången konståkning var med i OS var 1908 fast då i de olympiska sommarspelen i London. I Vinter-OS har sporten funnits sedan 1924. År 1976 introducerades även isdans på programmet.

Nytt sedan vinter-OS i Sotji är att det tillkommit en lagtävling i konståkning där samtliga discipliner ingår.

Klädsel i konståkning

Åkare får själva välja dräkt fast med några restriktioner, då dräkterna måste vara passande att uppträda i. Sedan 2004 får även damer åka i byxor. Åkare kan designa sina egna kläder eller vända sig till professionella designers.

Grenar konståkning vinter-OS 2022

I de olympiska vinterspelen är det möjligt att tävla i 4 följande grenar.
Singelåkning
Paråkning
Isdans
Lagtävling (ej synkroniserad konståkning). I lagtävlingen ingår samtliga discipliner.

Arenan i Peking-OS

Isen på en konståkningsarena är 56-60 meter lång och 26-30 meter bred. Under vinter-OS 2022 kommer konståkarna att göra upp i ishallen Captital Indoor Stadium som ligger i värdstaden. Läs mer om arenorna i Peking.

Singelåkning och paråkning

Regler, fakta & info

De tävlande ska utföra två olika program – kortprogram och friåkningsprogram – som ska innehålla förutbestämda hopp, stegsekvenser och piruetter. Då konståkning är en bedömningssport finns det två olika paneler som bedömer utförandet av programmen. Den ena är en teknisk panel. De identifierar och registrerar svårighetsgraden på alla element i utförandet. Den andra panelen, domarpanelen, poängsätter utförandet av dessa element. De poängsätter även det konstnärliga utförandet och tittar då på:

– Skridskoteknik
– Sammanbindande steg och rörelser
– Presentation / framträdande
– Koreografi
– Tolkning till musiken

Program

Som singel- eller paråkare i konståkning framför man två olika program på isen:

Kortprogrammet – Detta program får vara max 2 minuter och 50 sekunder långt. Programmet ska innehålla tre stycken hopp varav ett ska vara en axel, en ska vara en kombination av hopp och det tredje ska föregås av en stegkombination. Detta program ska även innehålla tre varianter av piruetter samt en stegkombination.

Friprogrammet – Programmet varar i 4 minuter och 30 sekunder. I detta program ska de kvinnliga åkarna genomföra sju stycken hoppkombinationer medan de manliga åkarna ska göra åtta. Samtliga åkare ska även framföra tre piruetter samt en koreografisk sekvens och en stegsekvens.

Domare bedömer sedan åkarnas insats utifrån den tekniska svårigheten samt det konstnärliga utförandet. Den koreografiska sekvensen bedöms bara i konstnärligt utförande.

Datum och tävlingsprogram för singel och par

Tävlingarna i konståkning under Peking-OS kommer pågå mellan 4-19 februari. Mer info kommer.

Svenska medaljer i singelåkning

Historiskt sett är det svensken Gillis Grafström är den åkare som har rönt mest framgång någonsin i konståkning med tre guld och ett silver på meritlistan. Det första guldet tog han i Antwerpem 1920 och sedan följde ytterligare två guldmedaljer åren efter. Andra medaljörer inom singelåkning är Karl Schäfer (Österrike), Dick Button (USA), Sonia Heine (Norge), Katarina Witt (Tyskland) och Irina Rodnina (Sovjetunionen).

Läs mer om de nationer som deltar i vinter-OS.

Svenska medaljer i paråkning

Sverige har aldrig tagit någon OS-medalj i paråkning. Exempel på tidigare världsmästare är Shen Xue och Zhao Hongbo från Kina. Innan dess var det Tatiana Totmiana och Maxim Marinin från Ryssland.Ett mycket välkänt namn är Irina Rodnina som tog OS-guld tre år i rad med två olika partners.

Läs mer om OS-medaljörer.

Isdans mix

Regler, fakta & info

Isdans är en gren i konståkning där en manlig och kvinnlig åkare tävlar tillsammans genom att utföra element på isen i takt till musik. Musiken är viktig i isdans och denna måste ha en tydlig rytm. Grenen har varit en del av Vinter-OS sedan 1976.

I isdansen står fotarbetet i centrum, liksom musiken och samspelet. Det handlar om att uttrycka musikens karaktär, samt åka i takt till den. Olika element utförs som exempelvis stegsekvenser, lyft och piruetter. Däremot är hopp och lyft inte tillåtet, vilket är en av skillnaderna från paråkning. Dansparet bör inte ha längre distans från varandra från än två armlängder.

Program/dans

I isdans mixed ingår två tävlingsprogram:

Kortdans – Kortdansen ersatte 2009/2010 de två tidigare program som kallades det obligatoriska programmet och det originella programmet. Kortdansen består av delar från dessa båda tidigare program och innehåller fastställda steg och dansmönster, samt viss egen koreografi med bestämda element. Musikens rytm och tema har bestämts av International Skating Union. Kortdansen får vara 2,50 min lång.

Fridans – Fridansen får vara upp till 4 minuter lång och här är det fritt val av tema, rytm och musik. Programmet ska inkludera vissa moment som danslyft, danspiruetter och stegsekvenser. I detta program uppmuntras kreativitet och förmågan att uttrycka musikens karaktär.

Datum och tävlingsprogram för isdans

Tävlingarna i konståkning under Peking-OS kommer pågå mellan 4-19 februari. Mer info kommer.

Sverige i isdans genom åren

Sverige har inte haft deltagare i isdans och har därför inte tagit medalj. Den första OS-titeln vanns av Lyudmila Pakhova / Alexandr Gorshkov. Ett av de mest kända paren inom isdans är brittiska Jayne Torvill / Christopher Dean som tog guld i Vinter-OS 1984 och gjorde succé med sin fridans till Ravels Bolero med högsta poäng någonsin för ett enskilt program.
Även det kanadensiska paret Tessa Virue / Scott Moir kan vara värda att omnämnas då de tog guld i Vinter-OS 2010 och var inte bara det yngsta paret att vinna i Vinter-OS, utan de bröt även trenden med europeiska segrar.

Lagtävling

En ny gren i Vinter-OS som introducerades i Sotji 2014 var en lagtävling eller ett Team Event som det kallas på engelska. Detta var första gången det anordnades i OS-sammanhang och laget bestod av sex åkare.

Grenar lagtävling konståkning

Lagtävlingen ska innehålla de fyra disciplinerna som redan ingår i konståkning i Vinter-OS.

Singelåkning damer
Singelåkning herrar
Paråkning
Isdans

I lagtävlingen kommer alltså att hållas en singelåkning för både herrar och damer med kortprogram och friåkningsprogram, en paråkning med kortprogram och friåkningsprogram, samt isdans med kortprogram och fridans.

Datum och tävlingsprogram för lagtävlingen

Tävlingarna i konståkning under Peking-OS kommer pågå mellan 4-19 februari. Mer info kommer.