Bob, truppen, grenar & program

Svenska truppen i bob till Peking-OS

Just nu är ingen svensk trupp uttagen i bob till OS i Peking 2022.

Medaljörer och resultat

Här kommer vi publicera alla medaljörer och resultat under OS i Peking 2022.

Arena/anläggning

Under vinter-OS i Peking 2022 kommer bobåkarna att husera i Yanqing-zonen på arenan Nationel Sliding Centre. Arenan har en publikkapacitet om 10 000 personer, som alltså kan följa tävlingarna på plats!

Läs mer om arenorna i Peking här.

Medaljörer och resultat

Mest framgångsrika i bob i de Olympiska Spelen har Kevin Kuske och André Lange från Tyskland varit. De har tagit sammanlagt 5 medaljer, varav 4 har varit guld och 1 har varit silver. Tyskland är också med i den olympiska medaljtoppen i bob och leder guldligan med 13 guldmedaljer. Schweiz leder dock den totala medaljligan då de har samlat ihop 31 olympiska medaljer i sporten genom åren. Av dessa har 10 varit guld.

Läs mer om OS-medaljörer.

Om bob

I bob tävlar herrarna för sig och damerna för sig och det finns tre olika discipliner, monobob, tvåmansbob och fyrmansbob. I fyrmansbob är det endast herrar som deltar under OS, och i monobob tävlar endast damer.

I bob finns en styrman och en bromsare vilka har olika uppgifter under tävlingen. Bromsaren har huvudansvaret för att knuffa igång kälken inför starten och att sedan dra i bromsen när mållinjen passerats. Styrmans uppgift är istället att styra kälken runt den slingriga och hala banan av konstis. Ibland hjälper även bromsaren till att styra genom att förflytta kroppsvikten.

Förutom åkarna så spelar själva kälken en viktig roll i sporten och teamet runt åkarna arbetar med att utveckla och förbättra kälkens konstruktion inom vad som är tillåtet enligt reglerna. Det gäller exempelvis att ha bra medar för bästa glid och ett bra chassi för att minska luftmotståndet. Även åkarna i boben måste kura ihop sig för att inte skapa luftmotstånd. Medelhastigheten i bob är ungefär 130 km/h.

Kälken

Precis som skeleton utvecklades bob som sport i St Moritz under slutet av 1800-talet. Bob är dessutom en vidareutveckling av skeleton där kälken har fyra medar, två fram och två bak. Utseendet på kälkarna har varierat genom åren, både gällande material och form. Först på slutet av 40-talet började man bygga in kälkens front och sedan dess gick utvecklingen mer och mer mot att bygga in kälken i ett strömlinjeformat chassi. Idag påminner kälkarna om formel 1 bilar och sporten har smeknamnet ”winter formula 1”.

Här är en film som visar bobens utveckling genom åren under OS.

Historia

Historieböckerna är fulla av olympiska bob-medaljörer. Herrar har nämligen tävlat i sporten under Vinter-OS sedan starten av OS 1924 med undantag för OS 1960 då man inte hade någon bana. Först 78 år senare, år 2002, öppnades sporten upp för damer i OS.

Kort historia om svenska bobåkare

Många svenskar fick upp ögonen för sporten när den forne häcklöperskan Ludmila Engquist sadlade om till bobåkare. En satsning som slutade i en tråkig dopinghistoria som många i Sverige fortfarande tänker på när de hör ordet bob och ser de formel-1 liknande kälkarna.

När Ludmila påbörjade sin satsning mot en OS medalj i bob hade ingen annan kvinnlig idrottare vunnit en medalj i både ett Sommar-OS och ett Vinter-OS, att bli först var lockande. En OS-medalj i häcklöpning hade hon sedan tidigare och år 2000 påbörjades jakten mot en medalj i ett Vinter-OS tillsammans med lagkompisen Karin Olsson. När Ludmila testades positivt för doping fick Karin Olsson jobba vidare mot OS tillsammans med Lina Engren. I OS i Salt Lake City kom de sedan näst sist på en 15:e plats. Olsson kämpade sedan vidare under flera år men fick ge upp satsningar på både OS i Turin och Vancouver innan hon la karriären på hyllan.

Ludmila och hennes lagkamrater är dock inte de enda svenskarna som satsat på bob. En av de blågula idrottare som deltagit i flest olympiska spel är bobåkaren Carl-Erik Eriksson. Han har deltagit i 6 OS som styrman och kört både fyrmansbob och tvåmansbob. Höjdpunkten i OS-karriären kom 1972 i Sapporo då han kom tvåa i tvåmansbob tillsammans med Jan Johansson.
Trots satsningar har det ännu inte blivit någon svensk medalj i bob.

Uppmärksammade åkare

De svenska damerna som satsade på OS trots att de låg rejält i underläge till konkurrenterna är inte unika. År 1988 gjorde sig Jamaica berömda när de skickade ett team till OS i Calgary som vare sig hade en bob eller någon större erfarenhet av åkandet. Tyvärr blev det inte en historia med lyckligt slut som i sagornas värld, men teamet tog sin egen seger och visade världen prov på stolthet och idrottsglädje när de efter att ha kraschat istället tog sig gåendes i mål. Händelsen har blivit smått legendarisk och historien om det jamaicanska bobteamet har inspirerat till filmen Cool Runnings.
Läs mer om de olika nationerna som deltar i OS här.

Monobob

Monobob, alltså enmansbob, är nytt på OS-programmet inför 2022. Grenens införande är en del i arbetet mot att göra de olympiska spelen mer jämställda. Detta genom att ge fler möjligheter för kvinnor att vara med och representera sina länder.

Herrar / damer i monobob

Under OS är det endast damerna som tävlar i monobob.

Datum och tävlingsprogram

De olika grenarna i bob kommer utövad mellan den 13 och 20 februari. Mer info om schemat kommer.

Tvåmansbob

Regler, fakta & info

I tvåmansbob finns det endast utrymme för två deltagare på kälken, en bromsare och en styrman. Bägge två hjälps åt med att få upp farten inför åket, men styrman hoppar på kälken först och sista knuffen står bromsaren för innan denne också hoppar på kälken och kurar ihop sig bakom styrman.

Precis som namnet antyder så är det styrman som sen styr kälken nerför banan. Anledningen till att andraåkaren kallas för bromsare är för att det är denne som drar i bromsen när boben passerat mål.

I tvåmansbob får kälken vara max 2,7 m lång och väga 170 kg. Den sammanlagda vikten av kälke och besättning får för herrar vara max 390 kg och för damer max 340 kg.

Herrar / damer i tvåmansbob

Tvåmansbob har funnits med som OS-disciplin för herrar sedan år 1932 och för damer sedan år 2002. Det är också den enda disciplinen i bob som damer tävlar i under OS.

Datum och tävlingsprogram

De olika grenarna i bob kommer utövad mellan den 13 och 20 februari. Mer info om schemat kommer.

Fyrmansbob

Namnet fyrmansbob berättar en hel del om vad sporten handlar om, fyra åkare som tävlar i bob. Denna gren har varit med i OS sedan de Olympiska Spelen i Chamonix 1924. Då vann Schweiz med Eduard Scherrer, Alfred Neveu, Alfred Schläppi och Heinrich Schläppi.

Regler, fakta & info

I fyrmansbob är det endast herrar som tävlar, så har det varit sedan sporten infördes i OS 1924.

Ett fyrmanna team i bob består av en pilot som styr, en bromsare och två extra personer som hjälper till att pusha på släden innan åket. Alla fyra åkarna hjälper alltså till att knuffa upp farten på boben innan åket, men piloten hoppar på först för att kunna sitta längst fram och styra och bromsaren är siste man som kliver ombord, precis som i tvåmansbob.

Enligt reglerna får ett ekipage i fyrmansbob maximalt väga 630 kg, och boben ensam utan åkarna får väga max 210 kg.

Herrar / damer i fyrmansbob

Endast män tävlar i i denna gren.

Datum och tävlingsprogram

De olika grenarna i bob kommer utövad mellan den 13 och 20 februari. Mer info om schemat kommer.