Backhoppning, truppen, grenar & program

Precis som många andra vintersporter har backhoppning ett nordiskt ursprung och den första tävlingen arrangerades i Norge redan 1866. Sporten har funnits med på OS-programmet sedan det första Vinter-OS:et i Chermonix 1924 och har varit ett återkommande inslag sedan dess. Under OS i Sotji 2014 var det första gången som damerna fick en tävlingsgren i denna sport. Till OS i Peking utökar man även damernas deltagande genom att införa en mixed-lagtävling.

Svenska truppen i backhoppning till Peking-OS

Just nu är ingen svensk trupp uttagen i backhoppning till OS i Peking 2022.

Medaljörer och resultat

Här kommer vi publicera alla medaljörer och resultat under OS 2022.

Historia

Den äldsta notisen om backhoppning kan spåras ända tillbaka till år 1808 i Norge. Då hoppade norrmannen Ole Rye 9,5 meter. Sedan dess har hopptekniken ändrats, förbättrats och förfinats åtskilliga gånger.

Det är svenska Jan Boklöv som ligger bakom iden att vinkla skidorna i v-form under hoppet. Under 1985 började svensken hoppa med vinklade skidor och blev till en början förlöjligad för sin stil. Han fick till och med poängavdrag av domarna. Men han höll fast vid sin teknik och allt fler åkare insåg att den låg bakom hans framgång. Sju år senare hade samtliga os-medaljörer använt sig av Jannes så kallade ”v-stil”.

Läs mer om de olika nationerna som deltar i vinter-OS.

Grenar inom backhoppning

Tre backhoppningsgrenar finns med på programmet i vinter-OS; normal backe (95 meter), stor backe (125 meter) samt lagtävling i stor backe. Damerna får vara med och tävla i normal backe, medan herrarna tävlar i alla de tre grenarna.

Backhoppning är även en del av Nordisk kombination, i stor backe, dock endast för herrar.

Normal backe

Backhoppningsgrenen normal backe har funnits med på OS-programmet sedan 1964 men trots det dröjde det ända till OS i Sotji 2014 innan damerna fick vara med och tävla i grenen.

Regler, fakta & info

Namnet backhoppning är rätt avslöjande för hur sporten går till. I backhoppningstävlingarna ska de tävlandes hoppa från en plattform och ned mot en backe. Poäng delas ut beroende på hur långt man har hoppat och hur stilfullt hoppet är. Poäng för längden av hoppen beräknas från den så kallade k-punkten, en linje som dras där den branta backen börjar att plana ut. Stilpoäng delas ut av fem domare, som kan ge upp till 20 poäng vardera.

Bedömningen av hoppet delas upp i tre delar:
– Själva luftfärden
– Landningspositionen
– Färden mot bromsplanen (där man kan börja bromsa).

Efter att domarna poängsatt hoppet drar man bort den som ger högst respektive lägst poäng och räknar därmed bara tre domares poäng. Därefter lägger man till själva längdpoängen. Poängen som baserats på hur långt den tävlande hoppat.

I den individuella backhoppningsgrenen normal backe ska deltagarna hoppa i en backe med en k-punkt på 95 meter.I finalen ska varje deltagare göra två hopp. Efter det första hoppet reduceras antalet deltagare som går vidare till nästa hopp, baserat på poäng.

Poängen från det första hoppet följer med och räknas samman med finalhoppet och den totala poängen avgör vilka som vinner medaljerna.

Herrar / damer i backhoppning

I normal backe tävlar både herrar och damer individuellt i backhoppning.

Datum och tävlingsprogram

Tävlingarna i backhoppning kommer pågå mellan den 5-14 februari, med ett par dagars uppehåll mellan de olika grenarna. Mer info kommer.

Stor backe

Backhoppningsgrenen stor backe har funnits med sedan det första Vinter-OS:et i Chamonix.

Regler, fakta & info

I grenen stor backe, i backhoppning, ska de tävlandes hoppa i en backe med en K-punkt på 125 meter.

Tävlingen inleds med ett kval där det avgörs vilka som går vidare till finalen. I finalen ska de tävlande göra två hopp och efter det första hoppet görs ytterligare en sållning där de bästa går vidare till det andra hoppet. Poängen från det första hoppet räknas samman med poängen från det andra hoppet och de tre som har fått högst poäng totalt tar hem medaljerna.

Herrar / damer i stor backe

Endast herrar deltar i grenen stor backe.

Datum och tävlingsprogram

Tävlingarna i backhoppning kommer pågå mellan den 5-14 februari, med ett par dagars uppehåll mellan de olika grenarna. Mer info kommer.

Lagtävling

I kommande vinter-OS 2022 är det den tionde gången som backhoppningsgrenen lagtävling i stor backe är med på programmet.

Regler, fakta & info

I lagtävlingen består varje lag av fyra deltagare. Alla lag kommer att starta i finalen och alla i laget ska göra ett hopp vardera. När den första omgången är avlutad går de åtta bästa lagen vidare till det andra hoppet, där lagmedlemmarna ska göra ytterligare ett hopp. När den andra omgången är avklarad slås alla de åtta hoppen ihop och de laget med flest poäng vinner guldet.

I lagtävlingen kommer man att hoppa i en stor backe, med en K-punkt på 125 meter, vid anläggningen National Ski Jumping Centre som ligger i Zhangjiakou-zonen.

Herrar / damer i gren

Endast herrar tävlar i grenen lagtävling som avgörs samma dag.

Datum och tävlingsprogram

Tävlingarna i backhoppning kommer pågå mellan den 5-14 februari, med ett par dagars uppehåll mellan de olika grenarna. Mer info kommer.

Mixed lagtävling

Mixed lagtävling är en gren som gör OS-debut i Peking 2022. Grenens införande är en del i arbetet mot att göra OS mer jämnställt, och ge fler kvinnor chansen att vara med.

Herrar / damer i gren

I den här grenen tävlar herrar och damer i samma tävling, i lag med vatandta.

Datum och tävlingsprogram

Tävlingarna i backhoppning kommer pågå mellan den 5-14 februari, med ett par dagars uppehåll mellan de olika grenarna. Mer info kommer.

Arena/anläggning

Backhoppningen i vinter-OS i Peking kommer att avgöras i anläggningen National Ski Jumping Centre som ligger i Zhangjiakou-zonen, som har en publikkapacitet om 10,000 personer. Här avgörs även backhoppningsdelen i Nordisk Kombination. Läs mer om anläggningen på vår sida om arenor.

Sveriges medaljliga

Genom åren har det varit glest med svenska framgångar i backhoppning och man får gå långt tillbaka i tiden för att hitta en svensk medaljplats, ända till Oslo-OS 1952 då Karl Holmström vann ett brons. Sveriges främsta prestation, och andra medalj, står Sven Eriksson för som tog hem ett silver 1936 i Garmisch-Partenkirchen.

Det är ännu oklart om Sverige kommer att skicka någon svensk deltagare i backhoppning till OS i Peking 2022. Sverige deltog inte i backhoppningen i Sotji 2014 eller i Pyeongchang 2018.

Läs mer om OS-medaljörer.