Alpint truppen, grenar & program

Grenarna i alpint har funnit med i vinter-OS sedan Garmisch-Partenkirchen 1936 och har en given plats i OS-programmet. Vi kan räkna med stor dramatik och mycket spänning när  de alpina grenarna ska avgöras.

Svenska truppen i alpint till Peking-OS

  • Anna Swenn-Larsson
  • Kristoffer Jakobsen
  • Sara Hector
  • Lag i parallellslalom

Medaljörer och resultat

Här kommer vi publicera alla medaljörer och resultat under OS 2022.

Sex alpina grenar på OS-programmet

I Peking finns sex olika alpina grenar med i det olympiska programmet; störtlopp, slalom, storslalom, super-G superkombination och lagtävling. I alpint är grenarna uppdelade i två kategorier, fartgrenar och teknikgrenar.

I kategorin fartgrenar ingår störtlopp och super-G och teknikgrenarna är storslalom och slalom. Lagtävlingen avgörs i parallellstorslalom och faller därmed under den sistnämnda kategorin. I superkombination så tävlar man i både en fartgren och i en slalomgren.

Damer och herrar tävla i alla grenar i alpint och reglerna är densamma. Skillnaden mellan dam- och herrtävlingarna är att damernas banorna är något kortare, har lägre fallhöjd och därmed också färre portar. Damernas skidor är också något kortare än herrarnas.

Kort om de alpina grenarna

Grundprincipen för de alpina grenarna är densamma; att på kortast möjliga tid ta sig ned från toppen av en bana, genom de utplacerade portarna och in i mål. Det är endast sluttiden som avgör placeringen och därmed så spelar det ingen roll hur snyggt man åker, bara det går fort.

Små marginaler präglar de alpina grenarna där hundradelar och tiondelar kan vara helt avgörande. Minsta felsteg kan kosta viktiga placeringar eller i värsta fall leda till en uråkning.

Det som skiljer de olika alpina grenarna är banornas utformning samt åkarnas utrustning. Störtlopp är den alpina gren som är mest fartfylld och som verkligen sätter den tävlandes på prov, när de susar ned för backen i över 100 kilometer i timmen. Sen finns det mer tekniska grenar som bland annat slalom och storslalom, som kräver mer tekniskt kunnande än fartgrenarna.

Alpint i Peking-OS

De alpina grenarna kommer att avgöras på anläggningen National Alpine Ski Centre, som ligger i den så kallade Yanqing-zonen, några mil norr om Peking.

Slalom – herrar och damer

Slalom har funnits med på OS-programmet sedan Sankt Moritz-OS 1948 och är en mycket tekniskt krävande gren.

Regler, fakta & info om slalom

Banorna i slalom är slingriga med många portar som är placerade tätt intill varandra, markerade med flaggor om vardera sida av bana. Oftast krävs det snabba svängar och vändningar för att ta sig genom portarna på ett effektivt sätt. För bästa möjliga linje till nästa port, som ska passeras, ligger den tävlande oftast väldigt nära portens flagga och slår ofta i den med antingen stavarna eller benen.

I en slalomtävling i alpint är det två åk som avgör vinnaren. Det är olika banor för varje åk och det är den totala tiden efter de två åken som avgör vem som vinner. De som placerat sig bäst efter det första åket är sist ut i det andra åket.

Datum och tävlingsprogram

De alpina grenarna kommer pågå mellan 6-19 februari. Mer info och ett mer detaljerat schema kommer!

Storslalom – damer och herrar

Storslalom i alpint är teknikkrävande alpin gren som har funnits med på OS-programmet sedan OS i Sankt Moritz 1948. Tävlingarna i denna gren kommer att avgöras den 12 och 18:e februari.

Regler, fakta & info i storslalom

Man kan tro att slalom, med sina snabba vändningar, är den gren som kräver mest teknik av de alpina grenarna. Men faktum är att det är storslalom, som är ett mellanting mellan slalom och störtlopp, som är den gren som sägs kräva mest teknik.

Det som gör storslalom så krävande är att banorna har en varierande längd på svängarna, från långa till korta, samt varierande terräng. För att maximera sin åkning, och minimera misstagen, så måste de tävlande därmed behärska många olika tekniker.

I storslalom ska de tävlandes ta sig ned för två olika banor under en och samma dag. I andra åket så starta de trettio som har den bästa tiden först i omvänd ordning vilket innebär att den åkare med sämst tid av de trettio som startar först. De tre som får den bästa totaltiden efter de två åken tar hem medaljerna.

Datum och tävlingsprogram

De alpina grenarna kommer pågå mellan 6-19 februari. Mer info och ett mer detaljerat schema kommer!

Störtlopp herrar och damer

Störtlopp i alpint den mest fartfyllda alpina grenen och den farligaste. Störtlopp har funnits på OS-programmet sedan OS i Sankt Moritz 1948.

Regler, fakta & info i störtlopp

Störtlopp är den snabbaste alpina fartgrenen i OS där åkarna kommer upp i hastigheter uppemot 140 kilometer i timmen. På vägen ned mot målet ska åkarna passera genom röda portar som har placerats ut längs en bana som består av en rad utmanande svängar och hopp.

Varje deltagare har ett åk på sig och då gäller det att allt stämmer eftersom det är ofta hundradelar och tiondelar som skiljer åkarna från. Alla de tävlandes fråndock möjligheten att

För att bemästra den höga farten krävs det mycket av åkarna och minsta felsteg kan bli väldigt kostsamt och värdefulla hundradelar kan gå förlorat.

Datum och tävlingsprogram

De alpina grenarna kommer pågå mellan 6-19 februari. Mer info och ett mer detaljerat schema kommer!

Super-G damer och herrar

Super-G i alpint, eller superstorslalom som det egentligen heter, är ett relativt ny alpin gren som gjorde debut i världscupen först 1982 och har funnits med på OS-programmet sedan 1988.

Regler, fakta & info i Super-G

Super-G kan ses som ett mellanting mellan störtlopp och storslalom och har element från de båda grenarna. I Super-G så uppnås nästan samma hastigheter som i störtlopp men själva banans utformning och portarnas avstånd är mer likt banorna i storslalom.

Precis som i störtlopp så är ett åk som gäller i Super-G dock har deltagarna ingen möjlighet att teståka banan före tävlingen. Banans utformning utses vanligtvis dagen innan tävlingen och därefter har deltagarna endast möjlighet att göra en så kallade besiktning av banan.

Datum och tävlingsprogram

De alpina grenarna kommer pågå mellan 6-19 februari. Mer info och ett mer detaljerat schema kommer!

Superkombination herrar och damer

Superkombination i alpint är precis som det låter en kombinationsgren av två alpina grenar, en fartgren och en teknikgren. Superkombination har funnit med på OS-programmet sedan 1988.

Regler, fakta & info i superkombination

I superkombination ingår en fartgrenen störtlopp samt teknikgrenen slalom. Det innebär att extra mycket krävs av de tävlandes som måste bemästra både en fartgren och en teknikgren. Tiderna från de två olika loppen slås ihop.

Datum och tävlingsprogram

De alpina grenarna kommer pågå mellan 6-19 februari. Mer info och ett mer detaljerat schema kommer!

Lagtävling – Mix damer/herrar

En mixad lagtävling i alpint, med både herrar och damer, gjorde debut i OS-sammanhang i Pyeongchang 2018.

Regler, fakta & info

I lagtävlingen så tävlar man i parallellstorslalom där två åkare åt gången tävlar om vem som är snabbast ned. Varje lag består av två herrar och två damer. Totalt är det 16 lag som deltar i lagtävlingen och direktutslagning gäller.

Datum och tävlingsprogram

De alpina grenarna kommer pågå mellan 6-19 februari. Mer info och ett mer detaljerat schema kommer!