Grenar i vinter-OS 2022

De olympiska spelen vintern 2022 kommer att bli den 24:e upplagan av olympiska vinterspelen. 2022 så hålls OS i Peking, Kina, och det kommer tävlas i totalt 109 grenar i 15 olika sporter.

Alla 15 sporterna i vinter-OS

Till OS i Peking har det inte tillkommit några nya sporter, utan schemat ser likadant ut som det gjorde under OS i Pyeongchang Vill du läsa mer om någon av alla 15 OS sporter som ingår i vinterspelen 2018 så kan du göra det på länkarna nedan:

Alpint

Backhoppning

Bob

Curling

Freestyle

Ishockey

Konståkning

Längdskidor

Nordisk kombination

Rodel

Short track

Skeleton

Skidskytte

Snowboard

Speed Skating

Om grenarna och sporterna i Peking-OS

De sporter du kan följa under vinterspelen 2022 i Pyeongchang är följande: alpint, backhoppning, bob, curling, freestyle, ishockey, konståkning, längdskidor, nordisk kombination, rodel, short track, skeleton, skidskytte, snowboard och speed skating. För att en sport ska få vara med i vinter OS och räknas som en av alla olika OS sporter så är det några krav som måste uppnås. Olympiska sporter måste utövas på antingen snö eller is och sporten måste dessutom utövas i minst tre av fem bebodda världsdelar. Samtliga olympiska sporter som får vara med i vinter OS 2022 uppfyller alltså dessa krav. De OS sporter som är mest populära brukar generellt vara ishockey, alpin skidåkning och längdskidåkning.

Nya OS grenar

Trots att inga nya sporter tillkommer, så kommer man inviga sju nya grenar - vilket innebär att totalt 109 grenar ingår i spelen. De sju nya grenarna är singelrodel för damer, big air freestyle för både damer och herrar, mixedstafett i short track, mixed-lagtävling i backhoppning och mixed-lagtävling i freestyleåkning. De nya grenarna innebär att fler kvinnor ges möjlighet till tävlan. Andelen kvinnor i turneringen går med det upp till 45,44% jämfört med OS i Pyeongchang där motsvarande siffra var 41%.

Nya grenar i Peking-OS

  • Monobob för damer
  • Big air freestyle för både damer och herrar
  • Mixedstafett i short track
  • Mixed-lagtävling i backhoppning 
  • Mixed-lagtävling i freestyle

Även inför de förra vinterspelen så tillkom det nya OS grenar. Så nu under 2022 så kommer ett par grenar att tävlas i för andra gången. Grenarna som var helt nya under de olympiska vinterspelen 2018 var följande:

Nya grenar under Pyeongchang-OS

  • Mix-dubbel i curling
  • Lagtävling i alpint
  • Big air på snowboard
  • Masstart i hastighetsåkning på skridskor

Alpina grenar

OS 2022 så kommer de alpina sporterna att vara slalom, storslalom, störtlopp, alpin kombination och super-G. Alla dessa grenar räknas som utförsåkning, där även snowboard ingår. Alla de alpina grenarna kommer äga rum i orterna Yanqing och Zhangjiakou, som ligger ett par mil norr om Kina. För att lösa bekymren man haft kring avstånd har Kina ordnat en höghastighetsjärnväg, som kan ta de tävlande mellan orterna på endast 40 minuter.

OS grenar på is

Alla tävlingar på is (curling, konståkning, short track, ishockey och hastighetsåkning på skridskor) kommer att tävlas i Peking. Peking är huvudorden för OS 2022, och har sedan sommarspelen 2008 majoriteten av de arenor som krävs klara redan. Det enda som saknas är en skridskoarena, som kommer byggas särskilt inför OS 2022.

Övriga grenar

Förutom de grenar som räknas in i alpint och grenarna på is så kommer du att kunna följa: skeleton, rodel, bob, freestyle, längdskidor, backhoppning, skidskytte och nordisk kombination. Dessa olika sporter kan sen delas in i två kategorier. Skeleton, Rodel och Bob är alla tre sporter som utförs på någon slags kälke eller släde. De resterande sporterna och grenar inom dessa utförs istället på skidor.