OS Arenor 2022

Arenor för Vinter OS

Just arenorna är en stor avgörande faktor för var OS kommer arrangeras. OS arenorna som används under ett OS är regelrätta miljonprojekt, och blir en enorm kostnad för arrangörsländerna. Peking var därför den perfekta kandidaten för att stå värd för vinter-OS 2022, eftersom man har ett flertal högklassiga arenor klara sedan sommar-OS 2008.

De olympiska vinterspelen i Peking kommer i huvudsak utspelas i tre olika huvudområden – Peking, Yanqing och Zhangjiakou.

Peking

I Peking kommer i huvudsak sporter som utövas i inomhusarenor utövas. Det vill säga ishockey, curling, skridsko, short track och konståkning. Men även big air för både freeski och snowboard kommer avgöras här.

I Peking återfinns också Kinas nationalarena – det ikoniska Fågelboet som uppfördes i samband med sommar-OS 2008. Här kommer de traditionella öppnings- och avslutningscermonierna äga rum. Invigningen är planerad till den 4e februari 2022, och kommer med största sannolikhet vara rejält påkostad. TV-tiderna för invigningen och de olika grenarna hittar du självklart också hos oss!

Arenorna i Peking-zonen

I Peking-zonen inför OS 2022 använder man sig nästan uteslutande av befintliga arenor. Den enda arenan som kommer uppföras inför vinter-OS är den för big air i freeski och snowboard.

Arenanamn Sporter Publikkapacitet
National Stadium (Fågelboet) Invigning- och avslutning 91,000
National Aquatics Centre Curling 4,500
National Indoor Stadium Ishockey 18,000
National Speed Skating Oval Speed skating 12,000
Wukesong Sports Centre Ishockey 17,000
Captital Indoor Stadium Short track, speed skating, konståkning 18,000
Big Air Shougang Big air freeski & snowboard

Yanqing

Nio mil norr om peking ligger Yanqing, som kommer stå värd för de alpina grenarna under vinter-OS 2022. Det innebär sporter som slalom, storslalom, super-G, störtlopp, kombination och parallellslalom. Även kälksporterna kommer utövas här.

Arenorna i Yanqing-zonen

Arenanamn Sporter Publikkapacitet
National Sliding Centre Bob, skeleton, rodel 10,000
National Alpine Ski Centre Alpin skidåkning 8,500

Zhangjiakou

Ytterligare nio mil längre bort, i Zhangjiakou, samlas resterande grenar som avgörs på snö. Det inkluderar längdskidor, skidskytte, backhoppning, nordisk kombination, freestyle, puckelpist och snowboard.

För att minska transporttiderna mellan de olika städerna under vinter-OS 2022 har man uppfört ett snabbtåg mellan städerna. Därigenom har man minskat resetiden ordentligt – hela resan på 18 mil ska endast ta 50 minuter.

Arenorna i Zhangjiakou-zonen

Arenanamn Sporter Publikkapacitet
National Biathlon Centre Skidskytte 10,000
National Ski Jumping Centre Backhoppning, nordisk kombination 10,000
National Cross-Country Centre Längdskidor, nordisk kombination 10,000
Genting Snow Park A Freestyle skidor 7,500
Genting Snow Park B Snowboard 7,500